Tarta to deser francuski, który jednak dobrze znają także mieszkańcy innych regionów Europy. Jest też przysmakiem po drugiej stronie oceanu, gdzie szczególnymi względami obdarzone są tarty na słodko. Można do nich dodać praktycznie wszystko. Kluczowe jest natomiast odpowiednie przygotowanie spodniej warstwy. Składa się na nią ciasto francuskie, niekiedy drożdżowe.

W niektórych przypadkach, szczególnie kiedy nadzienie dodawane jest na samym końcu, cukiernik musi przyłożyć się do tego, by ciasto za bardzo nie wyrosło. W tym celu układa się na nim między innymi suchą fasolę. W Polsce przepisy na tarty nie są zbyt dobrze znane. Warto jednak przynajmniej spróbować zrobić własne ciasto tego rodzaju. Tym bardziej, że można do niego dodać zarówno słodkie owoce czy czekoladę, jak i coś w bardziej wytrawnym duchu. Zwłaszcza w swojej francuskiej stolicy tarta szczególnie często przyjmuje nieco ostrzejszą, a na pewno mniej słodką odmianę. Francuzi zajadają się chociażby jej warzywną odsłoną. Warto brać z nich wzór, ponieważ to zdrowe i smaczne jedzenie. Ponadto przepisy na tarty bez problemu można znaleźć w internecie. Polecam serdecznie z portalu Delektujemy.pl, odwiedźcie: . Opierają się na różnych, często bardzo różnych składnikach, więc każdy zainteresowany tartą na pewno znajdzie przepis dla siebie.

Nie należy się przejmować, jeżeli pierwsze próby nie wyjdą tak, jak się zakładało. Dobrze natomiast próbować i popracować nad różnymi odmianami tarty. Nie tylko te na słodko smakują wyśmienicie. Latem jednak to właśnie one są najczęściej wybierane z uwagi na dostęp do świeżych owoców.