Posiadanie własnej restauracji jest marzeniem każdego początkującego kucharza i nie tylko. Oczywiście taki luksus nie jest dostępny dla każdego i prawdopodobnie większość takich osób nigdy nie będzie miała możliwości prowadzenia własnego biznesu. Nawet jeżeli chodzi o małe bary czy restauracje typu fast-food, o wykwintnych lokalach z tradycją i renomą nie wspominając. Wydawałoby się, że największym problemem są pieniądze, a raczej ich brak. Niestety, wydatki to najmniejszy problem początkującego przedsiębiorcy wchodzącego w rynek gastronomii.
Największym problemem okazuje się wybór odpowiednich urządzeń, pieca, mebli i sprzętu potrzebnego w kuchni. Nie dość, że profesjonalne urządzenia gastronomiczne osiągają niebotyczne ceny na rynku, to jeszcze bardzo łatwo się naciąć na podróbki i używane przedmioty. Ktoś mógłby się dziwić, dlaczego ktoś miałby pomylić używaną rzecz z nową, lecz jest to dosyć proste do wytłumaczenia. Meble ze stali nierdzewnej bardzo łatwo i tanio odrestaurować, dlatego pojawiają się nawet skupy tychże akcesoriów kuchennych, w zamyśle późniejszej odsprzedaży jako nowe. Jest to nieetyczne, ale bardzo trudne do wykrycia.
Następnie musimy wybrać odpowiednie piece konwekcyjno parowe, które ceną nie kuszą, a potrafią być awaryjne. Naprawa bądź kupno nowego dla początkujących restauracji potrafi okazać się zabójcze i nie do przeskoczenia. W historii odnotowano sporą ilość przypadków zamknięcia lokali gastronomicznych właśnie z powodu awarii pieca, której nie dało się naprawić.